Pages

keskiviikko 3. syyskuuta 2014

#kutsumua

keskiviikko 3. syyskuuta 2014
Heti alkuun varoituksen sana, nyt seuraa totisempaa pohdintaa ja stydiä tekstiä :)

Juho Räty toi sosiaalisen median kautta esille kauan vaietun ja kipeän asian; kiusaamisen. Suomen Lukiolaisten liitto SLL vei asiaa vieläkin pidemmälle perustamalla kampanjan #kutsumua kiusaamisen lopettamiseksi ja tietysti myös ehkäisemiseksi. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toimii kampanjan suojelijana. Tässä ote SLL:n nettisivuilta kampanjasta:

Näin olet mukana #kutsumua-kampanjassa: Ota kuva kahdesta sanasta, joista toinen kuvaa sitä lokeroa, johon sinut itsesi on yritetty tunkea ja toinen sellaista ominaisuutta, jonka tahtoisit muiden itsessäsi näkevän ja muistavan. Vedä sitten viiva ensimmäisen sanan yli – sitä käyttävät jatkossa vain hölmöt. Halutessasi voit kertoa kuvatekstissä pidemmänkin tarinan! Jaa kuva tunnisteella #kutsumua ja haasta mukaan ne tyypit, joiden tarinan tahtoisit kuulla.
(http://www.lukio.fi/liitto/tiedotteet-ja-lausunnot/lukiolaiset-kaynnistivat-kiusaamisen-vastaisen-kutsumua-kampanjan/)
Olen saanut muutamalta ystävältäni heidän julkaisemansa kuvat kampanjassa, sillä haluan tuoda esille erilaisia näkökulmia siitä, mikä heitä kuvaava nimitys on mieluisampi kuin haukkumasana. Alla vielä ihan pienenä plussana pari faktaa, jotka kaikki kertovat, että olemme samanlaisia mutta silti niin erilaisia :)

Nyt siis haastan kaikki (ne vähäiset mutta sitäkin tärkeämmät) lukijani tarttumaan tilaisuuteen ja kertomaan oman tarinansa. Itse en kertonut Instagramissa tarinaa tai pitänyt palopuhetta kiusaamista vastaan, sillä ajattelin että saisin siitä aikaiseksi postauksen.Taisin saadakin! Mun oma kuva löytyy postauksen lopusta sekä Instagramista käyttäjänimellä veeraviola.


Nhamo
Ikä: 23 v
Asuinpaikk: Rauma
Kansainvälisen Kaupan opiskelija.
Kiinnostuksen kohteet: urheilu politiikka, sosiaalinen media
Toiveammatti: ei ole toistaiseksi


Kiusaamista esiintyy ihan joka ikäluokassa niin koulussa, työpaikoilla kuin vapaa-aikana. Ei ole väliä onko kiusaaminen henkistä tai fyysistä, silti se satuttaa kiusattua. Kenenkään ei kuuluisi olla kiusattu iän, seksuaalisen suuntautumisen, ihonvärin tai kiinnostuksen kohteiden vuoksi. Me kaikki olemme erilaisia ja se on rikkaus. Tämä on vain mun analyysi asiasta, mutta mulla on sellainen tunne, että ne joilla on tapana kiusata muita, eivät ole sinut itsensä kanssa vaan purkavat pahaa oloaan muihin. Mä en oo keksinyt mitään muuta syytä kiusaamiselle (hyviä syitä ei olekaan).


Aleksi
Ikä: 18
Asuinpaikka: Pori
Koulutus: lukiolainen
Toiveammatti: Ei ole
Kiinnostuksen kohteet: Politiikka

Kiusaaja purkaa pahaa oloaan hänen mukaansa heikompaan, eli henkilöön jolla on eri kiinnostuksen kohteet, ihonväri tai halvemmat vaatteet ja yrittää löytää sen avulla oman itsensä. Ei, se ei toimi niin.
En väitä että olisin tohtori tai mikään muukaan tieteilijä ja tämä on siis vain ja ainoastaan oma mielipiteeni enkä tarkoita että kiusaajat pitäisi laittaa lukittujen ovien taakse suljetulle ostastolle etsimään itseänsä, vaan yritän keksiä syitä miksi kiusaamista ilmenee näinkin suvaitsevaisessa yhteiskunnassa.


Nina
Ikä: 17
Asuinpaikka: Pori
Koulutus: Lukiolainen
Toiveammatti: jokin työ jossa saa työskennellä lasten ja nuorten kanssa mutta myös hallinnin eri alat kiinnostaa
Kiinnostuksen kohteet: tanssi ja vaikuttaminen

Ala-asteella meillä oli kerran viikossa äidinkielentunneilla jonkunlainen oppitunti kiusaamiseen liittyen. Muistaakseni sen "ohjelman" tai oppimateriaalin nimi oli Stegvis tai jotain sinne päin. Tunneilla opettaja näytti kuvan jossa oli jonkinlainen tilanne päällä ja meidän tehtävänä oli selvittää tilanne jotta saatiin mahdollinen ongelma kuten syrjintä tai kiusaamistilanne käsiteltyä fiksulla tavalla ketään loukkaamatta. Välillä se meni pelkäksi leikiksi, mutta muistan muutamat kerrat jolloin BSS:n kolmosluokkalaiset istuivat ringissä ja keskustelivat tosissaan miten tilanne ratkaistaan.


Olli-Pekka
Ikä: 18
Asuinpaikka: Espoo
Koulutus: lukiolainen
Toiveammatti: ekonomisti
Kiinnostuksen kohteet: talous, politiikka, historia & kirjat.

Yläasteella meidänkin kouluun rantautui KiVa-skola/KiVa-koulu ohjelma johon sisältyi erilaisia oppitunteja meidän opon kanssa. Yläasteella taisimme kaikki olla siinä ärsyttävimässä iässä, sillä ketään ei (mukamas) kiinnostanut koko touhu ja kaikki tehtävät suoritettiin naurulla ja sarkasmilla. Tuolloin tiesin kyllä, että sanat sattuu, mutta en uskaltanut myöntää olevani erilainen. Nyt kun kaikki olemme kasvaneet tuosta iästä, niin yksilöinä kuin ryhmänä, voin lopulta myöntää, että meidän suhtautumisemme ohjelmaan jonka oli tarkoitus olla hyväksi, oli lapsellista.

Sanat sattuu, myös välillä silloinkin kun niillä vaan vitsaillaan. Kun olemme omat itsemme, olemme kauneimmillamme ainakin joidenkin mielestä (kiitos äiti että pidät musta <3). Muistakaa kaikki mennä väliin jos näette jonkun tulevan kiusatuksi. Älkää olko niitä hiljaisia hyväksyjiä joita Juho joutui kohtaamaan bussissa.

Läski. Hikke. Ärsyttävä. Äänekäs. Ruma. Pullaposki. Pikku-aikuinen. Poikamainen. Outo.

Veera Orvokki Hellman
Ikä: 17
Asuinpaikka: Pori
Koulutus: lukiolainen
Toiveammatti: lakimies
Kiinnostuksen kohtet: luomuilu, politiikka, jooga ja lätkä.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

the record isn't over yet © 2014